miércoles, 23 de febrero de 2011

Ara ens toca Carnestoltejar!!!

 Ja esteu preparats? Carnestoltes ve enguany en Març...... El tema ja el tenim, però, i la disfressa? L' esteu preparant....? Heu rebuscat en l'armari?  Afanyeu-se que se'ns fa tard.
I les consignes? Esteu preparats? Enguany les millors seran.

Si, si ara toca "Carnestoltejar" ! i ...qué és "Carnestoltejar, doncs tots els preparatius que porta la festa, des de l'àrea de plàstica amb l'elaboració de la disfressa, la arreplejada d'informació sobre els personatges..., el conte.... i ...inventar-nos paraules com "Carnestoltejar"

BREU HISTÒRIA DEL CARNESTOLTES
Les teories sobre l'origen històric del carnaval són diverses, però totes ens porten a una mateixa conclusió: la necessitat de celebrar la proximitat de la primavera mitjançant un ritual de transformació en el qual l'alegria i la disfressa són una rèplica de l'imminent despertar de la natura.
Tot i que el carnaval guarda una estreta relació amb antics costums de la cultura mediterrània, ja que tant jueus com egipcis i grecs celebraven festes amb aquestes connotacions, el nostre carnaval s'ha d'entroncar amb les festes Saturnals, Lupercals i Matronals romanes.
L'aparició de la cultura cristiana marca profundament el Carnaval assenyalant-lo com una etapa estretament lligada a la Quaresma que implicava abstinència.
El carnaval s'obre oficialment el dijous gras o llarder. És costum menjar truites de botifarra d'ou i coca de llardons.
Petit vocabulari:
Carnaval és el període de divertiments públics i disfresses que precedeix la quaresma. Carnaval ve de “carnem levare”, “treure la carn”, per ser el començament del dejuni de la quaresma.
Quaresma deriva del mot llatí “quadragessima dies”, és a dir, és un període amb una durada de quaranta dies que segueix el del carnaval i que precedeix el de la pasqua.
Carnestoltes compost que ve de “carnes tollendas”, "carns suprimides".
Pasqua és el diumenge posterior al primer pleniluni de primavera.

1 comentario: